Галерия

Основно училище “Петър Парчевич”, гр. Чипровци участва в състезанието Spelling Bee Junior 2022

ОУ „Петър Парчевич” вече има участник в регионалния кръг на

дванадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee.

Самуил Петков се класира на първо място в училищния кръг, който се проведе на 01.03.2022 г. в ОУ „Петър Парчевич”, гр. Чипровци . Самуил Петков спелува правилно думата word и победи Мериян Каменова, която остана втора. Шампионът има право да участва на регионалното състезание, което ще се проведе на 29-30 март, 2022 г. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 14 май 2022 в София.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.

Всяка година организаторите предлагат на училищата да участват в допълнителни дейности и конкурси по значими теми като безопасността в интернет пространството, агресията в училище, взаимопомощта и др. Тази година участниците ще се включат в кампания под наслов Search BEEyond the bvious. Тя ще бъдат насочена към развитие на критичното мислене на учениците, търсене и анализ на информация, създаване на позитивно и качествено дигитално съдържание, и етично и безопасно общуване в онлайн среда. Кампанията се организира в партньорство с Коалиция за медийна грамотност.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и Министерството на образованието и науката.

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee.bg и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/bulgarianenglishspellingbee

 

Трети март е един поглед назад, към нашата наистина славна история, с благодарност за смелостта на всички знайни и незнайни войни, пожертвали живота си в името на своя идеал за добруването на малка България.

 

 

Честита Баба Марта!Здраве, щастие, късмет, успехи и добри дни!

 

 

 

 

 

 

18.02.2022 г. – 149 години от гибелта на Апостола на свободата!

Почетохме паметта на Васил Левски със стихове и викторина.

 

Не бъди безразличен! Бъди различен! Бъди добър! Бъди приятел! Бъди толерантен! Заедно можем да променим нещата! Не на тормоза в училище!

 

17 февруари – ден на добротата

Празник, посветен на добротата и на добрите дела, защото „Ръка, която дава- не обеднява, а сърце, което обича- не остарява“. На 23.02.2022 г. учениците от начален етап , под ръководството на г-жа Цеца Дончова, бяха подготвили стихове, песни, аудио приказка и презентация за добротата, която присъства в нашия живот в различна форма.

В навечерието на коледните празници училището получи от проф. Иван Гаврилов дигитално копие на везана географска карта на България, изработена от майка му, Величка Каменова от с. Горна Ковачица. Оригиналната карта е с размери 195/165 см. и съдържа 144 шевици от всички етнографски области на България. Вдъхновени от красотата и разнообразието на българските шевици, учениците от 5 клас под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Владислав Чавдаров ги пресъздадоха в рисунки.

 

Пролетен карнавал 2019 г. – с много музика, танци и усмивки………